fbpx

Rechtbank oordeelt: Steam mag verkoop gebruikte games niet blokkeren

Steam

Opvallend nieuws uit de wereld van pc gaming. Een Franse rechtbank heeft beslist dat het huidige beleid van Steam, betreffende de verkoop van tweedehands games, in strijd is met de Europese wetgeving. Spelers die momenteel een digitale game kopen via Steam, hebben niet de optie om de titel door te verkopen. En dat moet volgens de Franse rechtbank veranderen.

Het was de Franse consumentenorganisatie UFC-Que Coisir die de kat de bel aanbond. Ze trok naar het Franse Hooggerechtshof en stelde op basis van een resem wetten dat digitale games in principe hetzelfde zijn als fysieke exemplaren. De consument moet dan ook vrij zijn om de game op elk moment door te verkopen, omdat hij de eigenaar is.


Op Steam, en eigenlijk alle digitale platformen, zijn aankopen gekoppeld aan persoonlijke accounts, waardoor gebruikers niet de mogelijkheid hebben om games door te verkopen. Het Franse Hooggerechtshof heeft die regel nu onwettig verklaard, omdat-ie ingaat tegen de vrije doorstroming van goederen binnen de EU. Die stelt namelijk dat goederen, inclusief software, zonder toestemming van de eigenaar doorverkocht mag worden. Op voorwaarde dat dat binnen de EU is.

Als verdediging dropte Valve het argument dat Steam een abonnementsdienst is, waarbij je als consument slechts een gebruikerslicentie voor de game krijgt, maar daar moest het Hof niets van weten. De rechters oordeelden dan ook dat Valve zijn gebruiksvoorwaarden dringend moet aanpassen. Of met een oplossing op de proppen moet komen.

Als resultaat moet Valve eveneens het vonnis drie maanden lang op de voorpagina van Steam plaatsen, zodat elke Steam-gebruiker ervan op de hoogte is. Slaagt het bedrijf er niet in om binnen de maand orde op zaken te hebben, dan volgen er fikse boetes, per dag dat de rechterlijke uitspraak niet te raadplegen is op Steam.

Valve heeft natuurlijk al laten weten dat het in beroep gaat tegen de beslissing. En zolang die procedure aan de gang is, is het huidige vonnis volgens het bedrijf niet bindend.

Natuurlijk is het interessant om te zien hoe deze zaak zal evolueren. Als ook het hoger beroep van Valve in de wind geslagen wordt, kan deze zaak gevolgen hebben voor zowat elk digitaal platform op de markt. Tenminste binnen Europa.

Een reactie achterlaten