fbpx

‘Jongeren gamen gemiddeld 11 uur per week’

Uit een onderzoek blijkt dat jongeren tussen 12 en 23 jaar gemiddeld per week zo’n 11 uur game. Da’s gemiddeld anderhalf uur per dag. Volgens hetzelfde onderzoek zouden 6 op 10 jongeren fysieke klachten hebben door het gamen. De helft van de ondervraagden zouden zich ook slecht in het vel voelen. De onderzoekers concluderen wel dat jongeren niet verslaafd zijn aan games.

De enquete werd uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij zo’n 976 jongeren, rapporteert VRT NWS. Volgens Elke Boudry van Mediawijs, het Vlaams kenniscentrum voor mediawijsheid, vallen de resultaten goed mee: “Als je 11 uur over een week spreidt, dan is dat iets meer dan één uur per dag. Als ze gamen om te ontspannen is dat oké. Vergeet niet dat jongeren dankzij games ook contacten leggen met anderen.”


Nog enkele besluiten van het onderzoek: 60% van de ondervraagden gamen op hun tablet of smartphone. Slechts 40% op pc of console. En er is ook een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Jongens gamen vooral op pc en console en gamen een stuk langer dan meisjes. Zo’n kwart van de jongens gamet langer dan 10 uur per week. Meisjes gamen vooral op tablet en smartphone. Slechts 5% van de meisjes speelt op een console of pc. Meisjes zitten ook meer op social media dan jongens.

Volgens Boudry heeft dat verschil tussen geslachten te maken met het feit dat jongens meer op zoek gaan naar avontuur. “Veel games zijn strategisch en worden in groep gespeeld. Misschien hebben jongens daar meer nood aan dan meisjes.” Volgens Boudry gamen zowel jongens als meisjes ‘om de tijd te verdrijven’. Het onderzoek wijst uit dat jongeren gamen om zich uit te leven en op zoek zijn naar adrenaline en spanning.

Maar volgens het onderzoek zorgt gamen ook voor fysieke ongemakken. 28% van de jongeren heeft weleens pijn aan de ogen, zo’n 23% heeft pijn aan de hals. Meer dan de helft verklaarde door het gamen zich in een negatieve emotionele toestand te bevinden. Ze voelden dat ze teveel gespeeld hadden of uitgeput waren door het gamen.

Volgens Boudry mogen we de cijfers van het onderzoek niet negeren, maar hoeven we ook niet panikeren: “Gamen behoort tot de leefwereld van jongeren. Het is belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken. Gebruik vooral je gezond verstand. Als je het gevoel hebt dat je kind te veel gamet, mag je dat gerust aangeven. Het is niet omdat je het wereldje niet begrijpt dat je daarover geen duidelijke afspraken mag maken. Je kind is hoegenaamd niet verslaafd aan games als hij of zij één keer niet mee aan tafel wil komen.”

Aan alle gamers wiens ouders lastig doen omwille van zijn of haar gamegedrag: gewoon dit artikel tonen en alles komt goed.

Een reactie achterlaten