fbpx

Starlink: Battle for Atlas

Een vreemde zet van Ubisoft om na de teloorgang van Disney Infinity en LEGO Dimensions het toys to life-genre nieuw leven proberen in te blazen. Toch weet de uitgever wat-ie doet. Zonder schroom speelt Starlink: Battle for Atlas in op de eeuwige droom van kleine – en grote – jongens om astronaut te worden. En dat werkt. Starlink biedt een gevarieerd sterrenstelsel vol kleurrijke planeten, die je mag verkennen met een levendige bende piloten en een arsenaal aan coole ruimteschepen. Zelfs Nintendo’s bekendste ruimtereiziger Fox McCleod maakt dankzij de heren van Ubisoft een comeback. Hoe cool is dat?

Spaceship madness  

Het plezier begint bij het uitpakken van de ruimteschepen. Ubisoft levert doordachte designs af die er ook nog eens cool uitzien. In tegenstelling tot de statische Skylander-beeldjes en Nintendo’s Amiibo’s, kan je de vleugels en wapens van de schepen onderling verwisselen. Zelfs dubbele vleugels op een scheepsromp bevestigen voor de gekste creaties. Alle wijzigingen worden rechtstreeks vertaald naar de game voor een haast ononderbroken ervaring. Geniaal is dat elke component ook bijdraagt tot het gewicht, de wendbaarheid en snelheid van je shuttle, zodat elke creatie uniek is. Zowel op vlak van looks als prestaties.


De piloten brengen extra afwisseling, want elke badass heeft zijn eigen skill tree en unieke vaardigheid. Chase focust zich op snelheid en wendbaarheid, terwijl Judge schade kan incasseren als een tank. Resultaat: een diverse cast aan personages die het verhaal op een boeiende wijze presenteert. Op Nintendo Switch kan je zelfs genieten van een exclusieve Starfox-verhaallijn, waarin de moedige Fox McCleod zijn sluwe aartsvijand Wolf op de hielen zit. Uitstekend vormgegeven, want de missies worden begeleid door nostalgische deuntjes en bekende quotes passeren de revue. Do a barrel roll!

No Man’s Atlas

Als de assemblage van je schip rond is, kan de exploratie van Atlas beginnen. Daarbij komen de Ubisoft-roots van Starlink naar boven. Het stelsel biedt zeven unieke planeten met tal van activiteiten. Op het eerste gezicht lijken de kleurrijke planeten erg op die uit No Man’s Sky, maar met meer persoonlijkheid. Van woestijnvlaktes met gigantische skeletten tot exotische wouden vol torenhoge paddenstoelen, Starlink serveert je prachtige omgevingen. Enkel zonde dat er weinig mee gedaan wordt. Want ondanks de fraaie beelden voelt Starlink een beetje leeg aan. Je kan de bevolking helpen met het scannen van de inheemse fauna of het oprollen van dievenbendes, maar dat zijn typische zijmissies die je terugvindt in elke Ubi-game.

Gelukkig maakt het hoofdverhaal met zijn grootschalige gevechten veel goed. De pittige dogfights met space outlaws of een kolossale Legion Prime zijn geweldig en testen je behendigheid, waarbij een degelijke balans tussen offensief en defensief een must is. Om die reden verdient de besturing lof, want Starlink is een van de weinige dogfighters die zo intuïtief en vloeiend speelt. Tel daarbij het uitstekende sound design, uniek voor elk wapen en schip, en je gaat zelden een confrontatie uit de weg.

Starlink miljonair

Het grootste minpunt vinden we de prijs. Dertig euro ophoesten voor een extra schip, inclusief piloot en wapen, is voor velen ongetwijfeld een struikelblok. Gezien de lichteffecten en aanpasbaarheid is dat ergens verantwoord, maar als Ubisoft de setjes slechts vijf euro goedkoper had gemaakt, waren ze meteen een stuk aantrekkelijker.

Wie niet van fysiek verzamelen houdt, kan de schepen ook digitaal kopen. Een slimme zet van Ubisoft om de speler niet afhankelijk te maken van de fysieke toys. Want mocht de speelgoedverkoop tegenslaan, kan de reeks wel verdergezet worden. En we hebben een nog beter idee: waarom geen VR-versie van Starlink? Want daarvoor zou de game uitermate geschikt zijn.

8.0
  • vernuftig design van toys
  • enorme, kleurrijke wereld
  • vette boss battles
  • prijzig voor verzamelaars
  • werelden voelen soms leeg aan

BESLUIT

Een degelijke space shooter met intense battles. De wereld ziet er fantastisch uit, maar voelt soms wat leeg aan. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door onze verzameldrang.

Een reactie achterlaten