fbpx

Anno 1800

In onze tienerjaren was een strategische city builder wellicht ons favoriete speltype. The Settlers, Knights and Merchants en ook Anno 1602 draaiden uren op onze Pentium 166. Door de jaren heen veranderden onze interesses en raakten we geen enkele game uit het genre meer aan. Tot Ubisoft Anno 1800 met een smak in ons gezicht smeet.

Hulp gevraagd

Moeilijke virtuele oefeningen zijn weer hip dankzij Dark Souls en consoorten. Maar voor een oude rakker met tanende reflexen verzanden ze in een oefening vol frustratie. Deze Anno 1800 is door zijn complexe karakter soms even meedogenloos, maar het blijft altijd fair. Vier uur ver in de campagne – niet meer dan een langgerekte tutorial – moesten we opnieuw beginnen omdat we onze veelbelovende stad door financieel wanbeleid het failliet induwden. Grotendeels door onze eigen schuld, al hielp ontwikkelaar Blue Byte een handje door nergens uit te leggen hoe bepaalde levensbelangrijke features werken. Die lapsus – meteen ons enige harde punt van kritiek – zorgt ervoor dat je aangewezen bent op externe bronnen om te weten hoe deze klepper werkt.


Neem nu handelsroutes. Hoe je die instelt, is ten eerste nodeloos complex en dan moet je ook nog helemaal zelf uitvissen hoe ze functioneren. Toegegeven: je krijgt een foutmelding als er iets niet klopt. Maar zelfs al stuur je na veel trial and error een driemaster op handelsmissie, dan nog kan het mislopen als je niet weet hoe je goederen laadt en lost. Mocht in- en uitvoeren een kleine gimmick geweest zijn om de verveling te verdrijven, dan deerde het ons niet. Maar aangezien het een van de belangrijkste manieren is om dé hoofdzonde in Anno 1800 – overproductie – het hoofd te bieden, houdt ontwikkelaar Blue Byte op Trumpiaanse wijze eigenlijk essentiële informatie achter.

Goed doordacht

Trial en error is dan ook een wezenlijke mechaniek van deze city builder. Alleen zo loopt jouw productieketen niet langer manker dan de Brexit. Anno 1800 is mogelijk zelfs complexer dan dat Britse fiasco, maar op een goede manier. De diepgaande gameplay voelt als een verfrissende oase aan in een woestijn van kinderlijk eenvoudige games. Je begint met een marktje en enkele huisjes gevuld met een tiental boerenpummels. Uiteindelijk kan je eindigen met ruim een handvol verstedelijkte eilanden op compleet verschillende werelddelen, een spoornetwerk vol volgeladen goederentreinen en een wankel politiek evenwicht met oorlogen en fragiele handelsakkoorden. Impressionant is dat de weg ernaartoe aangenamer is dan een zeebriesje op een overvol strand.

RPG ultralight

Dat komt omdat alles zo verdomd goed in elkaar zit. Je moet rekening houden met de ligging van gebouwen. Huizen die te dicht bij ijzermijnen en andere zware industrie liggen, kampen met vervuiling, wat leidt tot klagende burgers. Ontevreden inwoners brengen minder geld in het laatje, kunnen voor een dalende populatie zorgen en het kan uitmonden in relletjes en uiteindelijk hele industrieparken lam of in as leggen. Anno 1800 zit vol met factoren die heel clever op elkaar inspelen. Productietijd speelt een rol, net zoals jouw reputatie bij andere staatshoofden en de vruchtbaarheid van jouw gronden. Honderden variabelen tellen mee en om succesvol te zijn, moet je met ze allemaal rekening houden. Blue Byte heeft duidelijk heel goed nagedacht over hun game en dat levert ijzersterke gameplay op.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: Anno 1800 heeft ons écht verrast. We hadden deze review achteloos aangenomen uit nostalgie en kregen er meer voor terug dan we verdienden, meer bepaald onze (voorlopige) game van het jaar. Fantastisch toch? De jongens en meisjes bij Blue Byte bewijzen met Anno 1800 dat één ding het nog steeds haalt in deze sector: oerdegelijke en wel doordachte gameplay. Als je niet uit bent op snel en makkelijk vertier en iets zoekt dat je uren, weken en maanden – mogelijk zelfs jaren – aangenaam tijdverdrijf biedt, dan kunnen we Anno 1800 met een gerust hart aanraden.

9.0
  • verslavender dan crack
  • moeilijk maar fair
  • verfijnde diepgang
  • waar voor je geld
  • vervelende verhaalmodus
  • te beperkte handleiding

BESLUIT

Dieper dan de Stille Oceaan, leuker dan de loterij winnen. Anno 1800 is een strategieklepper die wij niet zagen aankomen. Zo goed dat je je gaming pc er meteen voor wil upgraden.

Een reactie achterlaten